Pécs-Orfű-Abaliget Futás

A Pécs-Orfű-Abaliget verseny futamai egy-egy jelentős pécsi borfajtáról, illetve a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tételeiről kapták a nevüket Gaál Krisztiánnak és Hevér Lászlónak köszönhetően. Következzenek tehát a leírások a távokról, és egy kis borgasztronómia, hogy mire jöttök tudjátok, mit érdemes kóstolni az Abaligeti Campingben a befutónál.

Gyerektávot is hirdetünk az Abaligeti-tó körül, mindössze 400 métert kell teljesíteni a kiscsókáknak, így ez lesz a Csókaszőlő futam. Természetesen az egészen kicsikkel futhatnak a szülők is, és babakocsival is várunk benneteket. A felső korhatár 12 év, a nevezés pedig erre a távra ingyenes.

A Csókaszőlő a Kárpát-medence ősi magyar fajtája. A Kutatóintézet géngyűjteményében maradt fenn. Kékesfekete színű fürtjei az ősz derekán érnek.
Bora savakban gazdag, gyümölcsös, főleg cseresznyés, meggyes aromákkal. Nagyon jól érlelhető, fűszeres bort ad.

Újabb szőlőfürtöt mutatunk nektek, a Zenitről a 9 km-es távot neveztük el, sőt ezen a távon kutyás futamot is fogunk hirdetni. Természetesen mindenki biztonsága érdekében korábban indítjuk a négylábú társakkal induló nevezőket.

A szőlőfajtát Király Ferenc nemesítette 1951-ben Pécsett, az újonnan alakult Pécsi Kutatóintézetben. Célja egy korai érésű, jól cukrosodó, de kellemes savtartalommal rendelkező fajta előállítása volt, amit sikerült is az Ezerjó és a Bouvier fajták keresztezésével elérni.
Bora rendkívül gazdag gyümölcsökben, elsősorban a banán, a maracuja és a körte dominál benne. Kiváló savösszetétele miatt pezsgőkészítésre is alkalmas.

A Jázmin és Sylver futam a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet által létrehozott két fajtáról kapta a nevét.

Jázmin és Sylver

A Kutatóintézet rezisztencianemesítési programjából származó fajták. Magas fokon ellenállók a lisztharmattal és a peronoszpórával szemben. Igen korai érésűek.A Jázmin bora kirobbanóan intenzív virágos illatú, könnyed zamatú, kellemes savösszetételű. Önállóan és házasításokban is kiválóan szerepel.A Sylver elegáns virágos illattal rendelkezik, zamata mélyebb, bora érlelésre is alkalmas.

A 3 fős váltót a legjobbak cuveé-je után neveztük el Summa Merlot futamnak.

A fajtát a világ minden pontján termesztik kiemelkedő szőlészeti és borászati tulajdonságai miatt. A 2017-es évjáratú Merlot borunk a Kutatóintézet legmagasabb pontján (250 méter tengerszint feletti magasságon) terem. Teljes érettségben szüreteltük, majd hagyományos módon, nyílt kádakban erjesztettük. A bor 9 különböző hordóban (magyar, francia és amerikai tölgy, három különböző pörkölésben) érlelődött 9 hónapig. Végül a legszebb hordós tételek kerültek házasításra.

2019-ben a Pécsi Borvidék legjobb borává, választották és bekerült a legjobb 100 magyar bor közé!

A félmaratoni táv a Cirfandliról kapta a nevét, mint az egyik leghíresebb pécsi borfajta.

A Cirfandli Pécs „zászlós” szőlőfajtája. A pécsi káptalan kezdeményezésére 1850 körül került Baranyába. Minden igazi Tüke pécsi szőlész kötelességének érzi, hogy szőlőskertjében legyen Cirfandli fajta és próbálkozzon Cirfandli bor készítésével, noha a fajta sem a szőlőhegyen, sem a borospincében nem egyszerű eset. Kerekded levele változatosan tagolt, a széle a fonák felé hajló, bronzos árnyalatú. Fürtje vállas, tömött, bogyói világospirosak.

A fekvésre és a talajra igényes: jó tápanyag- és vízgazdálkodású talajt és viszonylag magas páratartalmat igényel. A fagyot és a szárazságot közepesen tűri. Tömött fürtje miatt rothadásra hajlamos, jó évjáratban azonban kiemelkedő minőségű félszáraz, félédes bor készíthető belőle, de édes desszertbora, aszú bora is kedvelt.